Gorgonzola

Gorgonzola är läckert, och på pizza är det en riktig höjdare...

Du behöver

Receptet är för 1-4 personer.

1 person/pizza

  • 1/2-3/4 dl tomatsås
  • 40 g riven ost eller cirka 1 dl skuren mozzarella
  • 30 g gorgonzola
  • 40 g rökt skinka
  • 1/2 liten gul lök
  • färsk basilika
  • olivolja

4 personer/1 plåt

  • 1 1/2-2 dl tomatsås
  • 100 g riven ost eller skuren mozzarella, 3 dl
  • 60-80 g gorgonzola
  • 75 g rökt skinka
  • 1 liten gul lök
  • färsk basilika
  • olivolja

Gör så här:

Gör pizzadeg efter något av recepten på deg. Låt jäsa enligt receptet.

Oavsett om du bakar runda pizzor eller gör hela plåtar, kavla ut eller tumma ut degen tunt på mjölat bakbord. Lägg degen på bakplåtspapper eller smord plåt. (Har du stenugn eller sten i din vanliga ugn lägger du pizzan på en välmjölad yta och lyfter sedan in den i ugnen med spade.)

Täck ytan med ett tunt lager tomatsås. Pensla gärna kanterna på pizzan med olivolja. Lägg på riven ost eller lägg ut mozzarellaosten jämnt över ytan. Skiva eller tärna skinkan, gärna tunt och lägg ut jämnt på pizzan. Skär gorgonzolan i mindre bitar och fördela över pizzan. Skär löken i tunna ringar eller bitar och vänd i lite olivolja. Lägg på lök efter smak.

Baka av pizzan i 225-250 graders värme i 10-12 minuter för en mindre pizza och runt 15 minuter för en hel plåt.

Grädda pizzan i mitten av ugnen och kontrollera att botten är riktigt bakad innan du tar ut den. Ugnar är olika, du kan behöva flytta upp eller ner pizzan för att hitta den rätta platsen där både botten och ytan blir riktigt gräddad.

Dekorera med basilika när pizzan kommit ut ur ugnen.

Tips! Ta måttligt med tomatsås på pizzan, i annat fall kan det vara svårt att få botten ordentligt gräddad i mitten. Pizzan ska vara knaprig i kanten och botten, inte degig eller seg!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Glutenfritt

Glutenfria småkakor som alla gillar!

Allt fler väljer bort gluten och vi bakar såklart glutenfria kolakakor!

glutenfriarecept.se

Sopprecept

Goda soppor

En god soppa till helgen? Många av nya recept på sopprecpt.se!

sopprecept.se


Frukostbullar

Baka själv de bästa frukostbullarna

Vill du ha nybakat till frukost på bara 10 minuter? Prova snabba frukostbullarna som du jäser över natten!

Vem vill inte äta nybakade frukostbröd en grå vardagsmorgon? De flesta. Men vem hinner stå och knåda en deg, låta den jäsa länge för att till sist få njuta sin frukost? Inte så många. Men lösningen är att baka frukostbröden på kvällen och låta dem jäsa direkt på plåten under natten. Det är lättare än du tror! Knepet är att använda lite jäst och gärna vetemjöl special som får degen att hålla samman bra.
Prova lite grövre grahamsbullar eller smarta frukostbullar med både råg och vete. Eller baka vårt nya recept på lätta bullar med havre och vete. De är lätta att lyckas med, går snabbt att vänja sig vid och är svåra att sluta baka!

 frukostbullar.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...