Vegetariana
Vegetarianan är den vegetariska pizzan som kan varieras i all oändlighet. Här är en god variant att börja med!
Du behöver
1 person/pizza
- 1/2-3/4 dl tomatsås
- 50 g riven ost eller cirka 1 1/2 dl skuren mozzarella
- 1/3 medelstor paprika
- 6-8 lökringar
- 6-8 skivor aubergine
- 1 champinjon
- 1/2 tsk torkad oregano
- olivolja
2 personer/1 plåt
- 1 1/2-2 dl tomatsås
- 100 g riven ost eller cirka 3 1/2 dl skuren mozzarella
- 1/2 medelstor röd paprika
- 1 liten gul lök
- 16 skivor aubergine
- 2-3 champinjoner
- 1 tsk torkad oregano
- olivolja
Gör så här:
Gör pizzadeg efter något av recepten på deg. Låt jäsa enligt receptet.
Oavsett om du bakar runda pizzor eller gör hela plåtar, kavla ut eller tumma ut degen tunt på mjölat bakbord. Lägg degen på bakplåtspapper eller smord plåt. (Har du stenugn eller sten i din vanliga ugn lägger du pizzan på en välmjölad yta och lyfter sedan in den i ugnen med spade.)
Täck ytan med ett tunt lager tomatsås. Pensla gärna kanterna på pizzan med olivolja. Lägg på riven ost eller lägg ut mozzarellaosten jämnt över ytan. Skiva löken i tunna ringar. Skiva champinjonen och auberginen. Pensla gärna svampen och auberginen med lite olivolja. Fördela jämnt på pizzan med löken överst.
Baka av pizzan i 225-250 graders värme i 10-12 minuter för en mindre pizza och runt 15 minuter för en hel plåt.
Grädda pizzan i mitten av ugnen och kontrollera att botten är riktigt bakad innan du tar ut den. Ugnar är olika, du kan behöva flytta upp eller ner pizzan för att hitta den rätta platsen där både botten och ytan blir riktigt gräddad.
Strö över oregano när pizzan kommit ut ur ugnen.
Tips! Ta måttligt med tomatsås på pizzan, i annat fall kan det vara svårt att få botten ordentligt gräddad i mitten. Pizzan ska vara knaprig i kanten och botten, inte degig eller seg!
Modern klassiker står sig på kakfatet
Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.
Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!
Krämig räkrisotto
En krämig risotto är tveklöst helgmat. Koka egen fond och gör god räkrisotto!
Goda gratänger värmer
Mat i ugn är bekvämt. En god gratäng sköter sig själv och mättar många!
Långpannan
Bara det enkla är gott nog! Baka rutor i långpannan och njut i all enkelhet!
Baka måste inte vara krångligt. Ibland vill man göra det buslätt och till många gäster, men trots det slippa butiksbakade kakor. Då är långpannan din vän! Gör godaste kladdkakan som räcker till många och går lätt att slänga ihop. Gör kokosrutor, klassiskt, enkelt och oemotståndligt!
Har du många gäster på gång passar en dubbel sats smulpaj utmärkt och varför inte laga en dubbel matpaj också? Eller kanske en omgång frukostbullar eller en rejäl pizza, allt i långpannan!
Gör det enkelt ibland, men gott!
Fisksoppa
Snabba scones
Glace au four
© 2007-2025 Magnus Carlstedt och Framkant Media AB
Denna sajt är en del av Pepparochsalt-nätverket Allt material är skyddat av upphovsrättslagen. All otillåten användning av våra bilder eller texter är ett lagbrott. Allt missbruk beivras. Om Cookies
Redaktör: Magnus Carlstedt, Peppar och salt